marți, 22 iulie 2008

Windows Vista

Windows XP facea niste treburi urate din cauza unor drivere. Mi-am pus in plan sa incerc Windows Vista. Calculatorul meu e vechi, are cam 4 ani (AMD Sempron 2200+, 1.5 Ghz, 712 Ram, HDD 320 Gb (80+80+160)). Procesul de instalare a decurs rapid, imi mirosea foarte mult a Linux (cred ca de acolo s-au inspirat) sau s-au gandit ca e timpul pentru o instalare in mod grafic, deoarece Linux o avea implementata de prin 2000 si ceva.
Dupa instalare incepe chinul: dureaza un car de vreme pana pornea pe desktop. Primul lucru, pornesc TaskManagerul. Adun toti consumatorii de memorie si ajung undeva la 60 Mb. Ok. Stiam ca Vista e mare mancator de RAM, dar vad ca nu imi arata cat consuma, de fapt. Instalez cateva programe, sistemul incepe sa mearga incet. Incerc sa dezactivez servicii, sistemul tot incet merge. Dupa un click dreapta pe Computer, observ ca rabla mea de calculator a luat nota 1 (era de asteptat).Instalez Yahoo! Messenger. Prima data am incercat Yahoo! Messenger for Vista, dar spre surprinderea mea, nu avea functie de arhivare a mesajelor. Ce tampenie. Apas CTRL D pentru Sign Out si imi apare o fereastra:
Windows is checking for a solution to the problem? Ce naiba? Nu era destul sa afiseze fereastra cu "Send Error/Don't Send Error". Am avut un sentiment ca urmatoarea fereastra va fii una care va contine doar un buton de Close sau de Cancel.
Da. XP era mai rapid la chestia asta, pentru ca nu asteptam jumatate de minut sa caute o solutie a problemei. A implementat Microsoft inteligenta artificiala in minunatul sistem de operare si eu nu sunt informat?
In plus, ca sa imi mai pierd din timp, apare legendara fereastra din Windows XP, doar ca putin mai "imbunatatita", adica incarcata ca dracu. Ce-ar fi sa citesc fiecare mesaj de eroare? M-as satura si as apasa pe butoane la intamplare.
Pana mutam datele de pe partitia C, sa pot scapa de tentativa asta de sistem de operare, vad ca Vista isi face un minunat update. Presupun ca downloada SP1, pentru ca imi sacada ca naiba. Il opresc pentru ca nu isi mai avea rostul, opresc si instalarea actualizarilor descarcate, iar dupa 2 minute, imi apare un mesaj cu "Low Disk Space". Oare ce program lucra si care consuma spatiu de pe partitia C?
Dupa alte cateva minute imi apare un "Very low disk space". De data asta m-a scos din sarite si nu l-am mai bagat in seama.
Cat ocupa directorul "Windows" al sistemului de operare? 8 Giga. Pentru ce? Habar n-am.
Doua chestii enervante mi-am mai amintit. Prima consta intr-o eroare a unui harddisk din cauza sursei. Nu prea mai poate sa traga sursa la cate am bagat in calculator, asa ca, uneori, mai pica. Vista imi afisa din 5 in 5 minute o fereastra prin care ma informa de problema. Unde naiba e optiunea "Stiu care e problema, ce futut tot apari?" (Don't Show me this again). Poate au vrut sa simplifice lucrurile, dar nu au reusit.
A doua chestie tampita: dupa primare pornire a sistemului de operare, placa de retea refuza sa isi ia adresa de IP. Dupa multe clickuri si multe ferestre deschise, am reusit sa o conving sa porneasca (nu mai stiu cum).
Concluzia?
Vista este un rebut. Nu mi-as distruge calculatorul deja distrus pe asa ceva. Si consuma a naibii de multa memorie. Daca mai instalam si Photoshop sau CorelDraw, crapa.
Astept Windows 7 sau ma reorientez spre vanzarea de flori.
Deci doua lucruri ratate in materie de soft: Vista si Kde 4

Niciun comentariu: